Home » Blog

Wijn geschiedenis 

Als je vraagt wat het wijnland bij uitstek is, dan zullen de meeste mensen zeggen Frankrijk. Feit is dat Frankrijk de druivenrank omarmd heeft en de wijn een grotere bekendheid heeft gegeven. Ze produceren veel wijn op jaarbasis. Maar wijn maken werd al gedaan ruim voor onze jaartelling. In Iran werd al wijn gemaakt in 7000 voor Chr. Dat blijkt uit kruiken die zijn opgegraven waar nog sporen van wijn inzaten. In 3000 v.Chr. werd er wijn gemaakt in Egypte en zoals uit allerlei tekeningen in de piramides blijkt, hadden zij de druivenranken ook al op heuvels geplaatst voor een betere benutting van zon en schaduw. Via de Romeinen kwam de wijn in Europa terecht. De Romeinen plantten in de door hun veroverde gebieden wijngaarden aan. Met name in Frankrijk zijn vele wijngaarden aangelegd. Na de val van het Romeinse rijk werden de wijngaarden grotendeels vernietigd door de vijand. In dit geval de Germanen en de Moren.

Wanneer ging Frankrijk weer wijn maken
Dankzij het Christendom ging men in Frankrijk weer wijn produceren. De wijnproductie, zoals door de Romeinen ooit opgezet, was behoorlijk in het slop. Echter in de 10e eeuw gingen alle kloosters een wijngaard aanleggen zodat ze miswijn konden maken. En vandaar uit ging de ontwikkeling van de wijn steeds verder. Van alleen maar jonge wijn, tot de ontwikkeling van de kurk waardoor de wijn langer bewaard kon blijven. Van een kleine productie tot een mega productie van wijnen per jaar.

Wordt er overal wijn gemaakt
Werd wijn vooral gemaakt in Frankrijk in de 18e en 19e eeuw , tegenwoordig kun je bijna overal wijngaarden tegenkomen. Of je nu in Nieuw-Zeeland rondreist, Zuid-Afrika , Zweden of gewoon in Nederland, wijn wordt er gemaakt. Niet in alle landen wordt op grote schaal wijn verbouwd. Met name in Zweden, Denemarken en Nederland vindt je nog kleine wijngaarden die nog niet op grote commerciële schaal wijn produceren. In de 19e eeuw werden de druiven in Frankrijk bedreigd door de druifluis. Dit was bijna het einde van de wijncultuur in Europa. Dankzij het enten van de druivenranken op een Amerikaanse onderstam is de wijnbouw cultuur in Frankrijk en daarmee Europa gered.

Wat is vinificatie?

Zoals je misschien al kan raden als je kijkt naar het voorvoegsel vin is vinificatie het algehele proces waarmee van druiven wijn wordt gemaakt, vin is namelijk het Franse woord voor wijn. Er zijn een aantal methodes voor het vinificatie proces en het proces verschilt ook iets tussen witte en rode wijn.

Het traditionele proces van wijn maken
Druiven kunnen in hun geheel inclusief steeltjes geperst worden, maar het kan ook zijn dat de steeltjes eerst verwijderd worden. De steeltjes bevatten tannine. Tannine remt bacteriegroei en zorgt voor een meer gestroomlijnde rijping van de wijnen waardoor geuren en smaken zich beter ontwikkelen, tannine is van zichzelf vrij bitter. Vaak worden steeltjes van druiven dus in eerste instantie wel toegevoegd en worden ze tijdens het verdere proces verwijderd. De druiven worden eerst gekneusd waarna de most die dan ontstaat in een vat wordt gedaan. Dan begint het gistingsproces. Hoe lang de most wordt gegist verschilt. Soms is dit wel drie weken. Hierna wordt de wijn als het ware gezeefd. Een tweede gisting gebeurt vaak in een wijnkelder. Hierbij moet de wijn af en toe overgebracht worden naar een nieuw fust om zo bezinksel achter te laten.

Vinificatie door hitte, ook wel thermovinificatie
Bij deze methode worden druiven verhit in een RVS tank en daarna snel afgekoeld en geperst. Er wordt gist toegevoegd en vergisting start dus snel. De wijn die hierdoor ontstaat is vaak veel zachter van smaak doordat de bittere tannine geen kans heeft gekregen.

Vinificatie voor witte wijn en rosé
Witte kan van witte of blauwe of van een combinatie van de druiven gemaakt worden. De schillen worden vooraf verwijderd en zo krijgt alleen het sap een kans. Het druivensap is van nature wit. Witte wijn vergist meestal in RVS vaten, omdat de temperatuur zo beter beheerd kan worden. Een temperatuur van 14 tot ongeveer 20 graden is ideaal voor de vergisting van witte wijn. Vaak kan de wijn dan na twee weken al gedronken worden. Rosé ontstaat door een directe persing van de druiven, inweking of het mengen van witte en blauwe druiven. Bij inweking wordt vocht van rode wijn opgevangen om hier rosé van te maken.

Eten en wijn combineren

Een lekker gerecht kan nog smakelijker worden door er een passende wijn bij te serveren. Dit werkt echter alleen optimaal als de wijn en het gerecht elkaar versterken en niet tegenwerken. In dit artikel leest u enkele tips waar je op moet letten bij het combineren van wijn en voedsel.

wijnenspijs

  • Het voedsel en de wijn moeten goed in balans zijn met elkaar. De beste eigenschappen van het voedsel en de wijn moeten naar de voorgrond kunnen treden zonder elkaar te belemmeren. Goed om te onthouden is dus dat de wijn het gerecht niet moet overstemmen en visa versa.
  • Wanneer je gerecht een sterk aroma heeft past daar een wijn met een sterk aroma vaak niet goed bij.
  • Wanneer u bitter voedsel serveert is het aan te raden om een wijn met minder tannine te serveren. Wanneer u een wijn met veel tannine wenst te serveren kies dan voor vettige of hartige gerechten om alles in balans te houden.
  • De vettige, rondere gerechten passen beter bij een ronde wijn, een kruidige wijn past dan weer het beste bij kruidige gerechten.
  • Wanneer je een zoet gerecht serveert kan je er het beste een nog zoetere wijn bij schenken. Wanneer de wijn minder zoet is dan het gerecht zal het gerecht sneller te bitter of zuur smaken.
  • Wanneer je een gerecht hebt wat zuur is dien je er ook een zuurdere wijn bij te serveren, anders zal het gerecht mogelijkerwijs slap smaken.
  • Serveer bij lichte gerechten ook altijd een lichte wijn, balans is hierin belangrijk.
  • Wanneer er bij elke gang een andere wijn wordt geserveerd is het van belang om de wijnen op te bouwen in smaak.
  • Wanneer je verschillende wijnen serveert neem dan het volgende in acht: droge wijn gaat voor zoet wijn, lichte wijn gaat voor zware wijn.

Naast de bovenstaande tips draait het eten en wijn combineren ook vooral om smaak, probeer dus lekker uit en kies voor wat je het lekkerste vindt.

De wijndruif bepaald de smaak!

De wijndruif is de belangrijkste smaakmaker van de wijn. Door verschillen in de natuurlijke omstandigheden en de vinificatie (wijnbereiding) kunnen ervoor zorgen dat de smaak van een wijn eindeloze variatie aan smaken zorgen. Toch zijn het uiteindelijk de eigenschappen van een druif die de doorslaggevende stoot geven. Het aantal druivenrassen is niet precies bekend, er groeien veel soorten wilde druiven in de natuur. Ook zijn er een aantal veredeld, die zijn wel bekend onder de druiven kwekers. Er zijn vele honderden, misschien wel duizenden druivensoorten. Veel rassen zijn alleen lokaal bekend.

Cépage of assemblage?

f82324906715bc0ed32e77dc1202f7a5Een wijnproducent heeft twee mogelijkheden voor het produceren van zijn wijn, namelijk één druivensoort gebruiken of meerdere druivenrassen gebruiken. In het eerste geval spreken we van cépagewijn of varietalwijn, bekende voorbeelden zijn de ”Cabernet Sauvignon VdP d’Oc 2012” en de ”Merlot Les Barriques VdP d’Oc 2011” van Luc Pirlet. In de Verenigde Staten zijn de regels iets anders als in de rest van de wereld, als er 75% van een wijn van één druivenras is gemaakt dan wordt er gesproken over mono-cépage en er wordt gesproken van een bi-cépage als dat aandeel 95% is en het jaartal erop vermeld is.

Als wijnproducenten twee of meerdere soorten druiven gebruiken noemt men dat assemblagewijn of een blend. Het doel van assembleren is de druivenrassen zo op elkaar afstemmen dat de smaak volledig is. In heel veel Europese landen is assembleren een normale praktijk tegenwoordig, vooral rond de Middellandse Zee. In landen in Zuid-Amerika is het assembleren van wijn best ongewoon, zij hechten een waarde aan de doorzichtigheid door het gebruik van één enkel druivenras.

Assemblages zijn er in veel verschillende rassen. Dominante rassen worden vaak aangevuld met een of meerdere rassen die ongeveer gelijk zijn gemengd in hoeveelheid. De bekendste voorbeelden van assemblagewijnen zijn de rode Bordeauxwijnen. Andere bekende voorbeelden zijn de zuidelijke Rhône wijnen en de Languedoc, veel champagnes en ook Calpolicella, Rioja en Port. Buiten Europa zijn voornamelijk de Australiërs bekende blenders, hierin hebben ze een stevige reputatie opgebouwd.